Verzorgde voeten

Voeten hebben dat beetje extra nodig, zeker in de zomermaanden.

In de zomermaanden lopen wij veel op open schoenen, zoals badslippers, teenslippers en sandalen. Meestal geven dunne teenslippers minder bescherming aan de voet dan dat dichte schoenen doen. Om die reden zijn voeten dus extra kwetsbaar voor schimmels, bacteriën en andere ziekteverwekkers. Door die kwetsbaarheid ontstaat er ook meer eelt en likdoorns op de voeten. Goede verzorging en hygiëne zijn daarom uiterst belangrijk. In de zomer wilt iedereen zijn mooie voeten en (gelakte) nagels laten zien!

Hieronder een aantal tips voor de zomermaanden voor jouw voeten (Bron: Wellness Academie):

Heerlijk blootvoets rondlopen? Voorzichtigheid is geboden!

Wat is er heerlijker dan in de zomer lekker op je blote voeten rond te lopen?! Gooi maar uit die knellende, warme schoenen! Toch is het wel belangrijk dat je je ervan bewust bent dat je wel sneller virussen (wratten), schimmels en huidinfecties kunt oplopen. Vooral op vochtige en warme plekken is de kans hierop flink vergroot, denk aan het zwembad. Verder moet je ook opletten dat je niet in iets scherps stapt, zoals glasscherven en scherpe steentjes, of splinters oploopt. Daarbij is het belangrijk dat je geen afwijkende voetstand hebt, anders kunnen je voeten de steun van de schoenen missen, waardoor er nog meer voetklachten ontstaan.

Slippers als favoriet zomerschoeisel! Een goed idee?

Door in het zwembad en in de douche op de camping slippers te dragen, kun je veel voetenleed (virussen, schimmels en bacteriën) voorkomen. Toch is het geen goed idee om hier je standaard zomerschoeisel van te maken en er de hele dag op te lopen. Slippers bieden je voeten geen bescherming tegen stoten. In de zomer is het aantal botbreuken in de voet, teen en enkel hoger. Ook zijn er artsen die wijzen op het verband tussen het dragen van slippers en hiel- en hakproblemen. Houd je van slippers, kies dan voor slippers met een iets dikkere zool, die ondersteuning bieden aan de voetboog. Slippers met meer en bredere riempjes hebben de voorkeur, omdat je zo minder spanning op je tenen hoeft te zetten om de slippers vast te pakken om te voorkomen dat ze van je voeten schieten. Slippers een goed idee? Ja, maar wel met mate!

Bacteriën houden van open schoenen

Als er iets is waar je geen zin in hebt als de temperaturen oplopen, dan is het wel zweetvoeten in dichte, warme schoenen. Open schoenen bieden uitkomst. Maar vergeet niet dat er door met open schoenen op straat te lopen nog gemakkelijker allerlei vuil in je schoenen en op je voeten achterblijft. Veel mensen zijn zich vaak niet bewust van enkele onhygiënische gewoontes, zoals hun schoenen uitdoen en daarna bijvoorbeeld hun gezicht aanraken. Het is een aanrader om na het uitdoen van je schoenen je handen en voeten te wassen. Houd er ook rekening mee dat kamerbreed tapijt een bron van vuil en ziekteverwekkers kan worden als je eroverheen loopt met schoenen waarmee je over straat hebt gelopen! Zet bijvoorbeeld bij de deur een paar slippers klaar, zodat je bij thuiskomst je schoenen kunt verwisselen voor slippers.

Hielkloven door open schoenen

Open schoenen kunnen erop verschillende manieren voor zorgen dat je sneller last krijgt van hielkloven. Op de eerste plaats worden je hielen blootgesteld aan de zon waardoor de huid sneller uitdroogt. Op de tweede plaats zorgen open schoenen ervoor dat je hielen niet ondersteund worden, waardoor het vetlaagje van je hielen gemakkelijker uitzet. De dan toch al droge huid, zal hierdoor sneller barsten. Heb je last van droge hielen in de zomer, gebruik dan regelmatig een exfoliërend voetmasker en verzorg de huid van je voeten dagelijks met een hydraterende crème. Het is ook een goed idee om één tot twee keer per week je hielen onder de douche te behandelen met een puimsteen. Let op: veeg met de puimsteen altijd in één richting over de huid, anders kun je de huid juist extra beschadigen. Bij diepe hielkloven met wondjes en ontstekingen ga je naar de huisarts.

Pas op voor verbrande voeten!

Niemand gaat meer op het strand liggen zonder zich in te smeren met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Maar vergeet niet je voeten goed in te smeren! Er zijn heel wat mensen die dat vergeten! De huid op de voetrug is heel dun en gevoelig. Dit wordt nog eens versterkt door het scrubbende effect van het zand en door het zeewater dat je voeten schoonspoelt. Je moet je voeten tijdens een dagje strand meerdere keren goed insmeren. Na het zonnen is het belangrijk om je voeten in te smeren met een hydraterende crème. Is de huid van je voeten helaas toch verbrand, gebruik dan een goede after sun crème en was je voeten niet met zeep! Hiermee droog je de huid nog meer uit, waardoor deze kan gaan irriteren.

Bij Skinn Manager kunt u een pedicure behandeling boeken. De pedicure stemt met u uw wensen af voor de behandeling. Voor meer informatie over de behandeling klikt u hier.