Behandeling huidtherapie

IPL ontharen

Ongewenste haargroei in het gezicht of op het lichaam kan als zeer storend ervaren worden. IPL biedt daar een oplossing voor. IPL staat voor Intense Pulsed Light, letterlijk vertaald: Intensief Gepulseerd Licht. IPL is geen LASER, want een LASER heeft maar één golflengte terwijl IPL meerdere golflengtes heeft. Om deze reden kan IPL meerdere indicaties tegelijk behandelen. Ontharen kan zowel door LASER als door IPL gedaan worden. Het een is niet beter dan het andere, dit hangt echt af van de apparatuur en de kennis van de behandelaar.


Wij werken met de IPL SHR E-Light. Deze IPL biedt een minder pijnlijke en zeer effectieve oplossing voor ongewenst haar verwijderen. Dankzij de E-light, radiofrequentie (RF) en een ingebouwd koelingssyteem is de behandeling bij ons veilig, snel en comfortabel met als resultaat een zijdezachte en haarvrije huid.


Voor IPL ontharing is op alle locaties van het lichaam geschikt, het is echter van belang dat de behandelde haren donker gepigmenteerd zijn. Hoe donkerder en dikker de haren zijn, hoe effectiever de behandeling zal zijn. Als de haren blond zijn, zal deze methode van ontharen helaas niet zinvol zijn, dan kan je denken aan elektrische epilatie. Wil je weten of jouw haren geschikt zijn? Boek een gratis en vrijblijvend intakegesprek en dan worden de haren beoordeeld door de huidtherapeut.


Voor de behandeling

- Niet meer epileren of harsen. Alleen nog scheren van de haren

- Op een zongebruinde huid kan niet behandeld worden. Blijf uit de zon, minimaal vier werken voorafgaand aan de behandeling en gebruik een SPF met minimaal factor 30


Hoe ziet de behandeling eruit?

Op het te behandelen gebied wordt de huid schoongemaakt en worden de haartjes (indien nog aanwezig) bij geschoren door middel van een scheermesje. De losse haartjes worden verwijderd en het te behandelen gebied wordt afgetekend met een huidpotlood. Vervolgens wordt contactgel aangebracht om de geleiding van het licht naar het haartje te brengen. Bij ontharen met de IPL wordt er een lichtflits op de huid gegeven en gaat het licht op zoek naar pigment. In donkere haren is pigment aanwezig en zal de IPL zijn energie daarop loslaten. Bij lichte haren zal de RF (Radio Frequentie) hoger gezet worden om dat resultaat te bereiken. Wanneer het haartje de warmte van IPL absorbeert, zal de warmte leiden tot beschadiging van de stamcel van de haarfollikel (de voedingsbodem) en zal het haartje vernietigd worden. Tijdens de behandeling maken we gebruik van speciale brillen om de ogen te beschermen tegen de felle flits. Er wordt altijd eerst een testshot gedaan om te kijken of de gekozen instelling correct is. De IPL kop wordt tijdens de behandeling continue gekoeld, wat erg comfortabel is en voorkomt dat er oververhitting of verbranding plaatsvindt. De lichtflits kun je als speldenprikjes ervaren. Dit gevoel is direct verdwenen zodra de lichtflits voorbij is en duurt maar een fractie van een seconde.


Na de behandeling

Na de behandeling kan de huid rood zien en voelt warm aan. Ook kun je wat vochtbultjes (peri folliculair oedeem) zien op de huid. Dit is niet ernstig en trekt vanzelf weg. Je kunt je dagelijkse bezigheden gewoon hervatten. Na ongeveer twee weken zullen de haartjes gaan uitvallen en komt er steeds minder terug.

null

Nazorg en adviezen

- Mocht er nog veel warmte in de huid zitten mag je thuis de huid koelen met een coldpack.

- Gedurende de behandelperiode of vier weken na de laatste behandeling moet je de zon vermijden

- Bescherm je huid met een zonnebrandcrème met minimaal factor 30


Aantal benodigde behandelingen

Een haar maakt een groeicyclus door en ontwikkelt zich in drie verschillende fasen. De groeifase, waarbij de haar volledig in het haarzakje en aan de haarwortel bevindt, reageert optimaal op de behandeling. Nadat het haartje is uitgevallen (door de behandeling), groeit het haartje opnieuw en gaat het haartje weer door de groeicyclus heen. Zo proberen we om de zes weken te behandelen, waardoor het haartje in de juiste fase behandeld wordt. Gemiddeld zijn er 6 tot 10 behandelingen nodig om 70% permanente haarreductie te bereiken. Geen enkel apparaat kan 100% haarvrij garanderen. Daarnaast kan de beharing opnieuw gestimuleerd worden door verandering van medicatie, een verstoorde hormoonhuishouding, gewichtsverlies of herstellend vermogen van de huid. Om het behaalde resultaat vast te houden adviseren wij een jaarlijkse (voor het gezicht halfjaarlijkse) onderhoudsbehandeling.


Vergoeding
Wij zijn aangesloten bij de NVH en zijn opgenomen in het Kwaliteitsregister voor Paramedici. Hierdoor wordt in veel gevallen de behandeling met IPL in het gezicht (deels) vergoed door de zorgverzekeraar, afhankelijk van de polis.