Het beste anti-aging middel
28 mei 2020 
1 min. leestijd

Het beste anti-aging middel

Je skincare-routine kan uit veel of weinig producten bestaan, maar dit product is een must in je ochtend routine als het om antiveroudering gaat: zonbescherming!

Waarom?

Zonlicht bestaat uit verschillende soorten stralen die (op langer termijn) een effect hebben op de huid. Het bruiner worden van de huid vinden we vaak een gunstig effect, maar dat vinden we niet van de zonbeschadigingen zoals verbranden, pigmentvlekken en rimpels!

We kunnen het verouderingsproces niet tegengaan, die rimpels zullen echt wel komen!

Het doel ligt daarom op het vertragen.

Pigmentvlekken zijn een teken van beschadiging in de huid, vaak in het verleden opgelopen door de zon.

Hier kunnen we zeker wat aan doen, maar dan moet je eerst weten hoe het werkt.

UV-straling

UV-A staat voor aging. Het is een lange golflengte waardoor de straling diep in de huid doordringt. Daardoor kunnen ze de elastine en collageen in de huid aantasten met (vroegtijdige) huidveroudering als gevolg.

UV-B staat voor burning. Het is een korte golflengte en dringt daardoor oppervlakkig in de huid. Dit kan zich uiten in zonverbranding en geeft DNA-schade. Gebeurt dit regelmatig, dan kan dit tot huidkanker leiden.

Wat kan je het beste doen?

Smeren! En kijk daarnaast eens naar de UV-filters in je zonnebrand.

Er zijn twee verschillende typen zonbescherming, namelijk fysische en chemische filters. Fysische/minerale zonbescherming blijft op de huid liggen en weerkaatst UV-straling. Chemische zonbescherming trekt in de huid en absorbeert UV-straling.

Mijn voorkeur heeft de minerale zonbescherming, omdat er minder warmte in de huid blijft hangen (vorming van couperose) en er minder snel huidirritatie ontstaat, omdat het product niet in de huid trekt. Het ingrediënt zinkoxide en/of titaniumdoxide werkt op deze manier en biedt zowel UV-B als UV-A bescherming.

Aantal tips en tricks:

– Ook in de schaduw of als de zon niet schijnt, smeren! Als er geen straling vanuit de zon zou zijn, zou het donker zijn.

– De hoogte van de temperatuur is geen indicatie voor de sterkte van de zonkracht. Daarvoor kan je het beste naar de UV-index kijken.

– Let erop, dat bij een aankoop van een zonnebrand, je zowel voor UV-A als UV-B straling beschermd wordt.

– ‘Achter glas kun je niet verbranden’, dat klopt, maar (vroegtijdige) veroudering gaat door.

– SPF staat voor Sun Protection Factor en geeft aan hoe lang je in de zon beschermd kan zonnen voordat er zonverbranding optreedt. Minimaal een factor 30 biedt de beste bescherming tegen huidveroudering, namelijk voor 96,6% en SPF50 tot 98%.

Geïnteresseerd in juiste zonnebrand? Ik adviseer je graag!

Met hartelijke groet,

Jolien van Steenis

Huidtherapeut

Richelle van Veldhoven
Door

Richelle van Veldhoven

op 28 May 2020

Goed om te weten

Reactie plaatsen