Huidproblemen

Lymfoedeem

 Lymfoedeem

Lymfoedeem is een zwelling van weefsels door opeenhoping van lymfevocht als gevolg van een verstoring van de balans tussen lymfeaanvoer en -afvoer.

Het lymfesysteem:
Het lichaam heeft naast het bloedvatenstelsel nog een vaatstelsel, namelijk het lymfestelsel. Het lymfestelsel bestaat uit lymfevaten en lymfeknopen en vervoert weefselvocht. Dit weefselvocht wordt lymfe genoemd en is altijd in beweging. De lymfeklieren vormen zuiveringsstations en filteren schadelijke deeltjes uit het lymfevocht, voordat het weer in de bloedbaan treedt. Het lymfestelsel is een belangrijk onderdeel van het afweersysteem.

Oorzaak oedeem
Oedeem kan verschillende oorzaken hebben. Oedeem is een abnormale opeenhoping van vocht, als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Oedeemtherapie kan met verschillende behandelingen of combinaties hiervan het oedeem verminderen en/of de toename tegengaan. Ook kunnen huidproblemen worden voorkomen en mogelijke functiestoornissen verbeterd worden.

Er zijn twee types lymfoedeem:
1. Primair lymfoedeem. Dit wordt veroorzaakt door een defect in het ontwikkelen van het lymfestelsel en kan erfelijk, maar ook niet erfelijk zijn. Het kan aangeboren zijn of ontstaan rond de puberteit of na het 35e levensjaar.
2. Secundair lymfoedeem. Hierbij is er sprake van een defect in het lymfestelsel dat voorheen goed functioneerde, bijvoorbeeld na een operatie.

Klachten:
- Oedeem (vochtophoping)
- Stijfheid van de huid
- Zwaar, vermoeid en gespannen gevoel aan het aangedane gebied

Lymfoedeem na borstkanker:
Na de behandeling van borstkanker kunnen er klachten ontstaan aan het aangedane gebied. Wanneer (een deel van) het lymfestelsel beschadigd raakt of onderbroken wordt, bijvoorbeeld door een operatie, kan er lymfoedeem ontstaan. Door schade aan de lymfebanen of lymfeknopen wordt de afvoer van het lymfevocht belemmerd en wordt lymfevocht vastgehouden, waardoor het lichaamsdeel kan opzwellen.

Klachten:
- Huid voelt gevoelig en/of trekkerig
- Verhard en verkleefd litteken
- Oedeem in borst en/of arm
- Moe, strak of beurs gevoel in de borst
- Zwaar, pijn, tintelingen en moe gevoel in de arm

De behandeling is erop gericht om het lymfoedeem onder controle te krijgen.
Dit kan door middel van de volgende behandelmogelijkheden:
- Compressietherapie
- Manuele lymfedrainage (MLD)

- Lymfaping
- Therapeutische elastische kousen (TEK)
Zie “oedeemtherapie” voor meer informatie

Heb je last van lymfoedeem of klachten die erop lijken? Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis intakegesprek en bespreek je klachten met de huidtherapeut.

Vergoeding
Wij zijn aangesloten bij de NVH en zijn opgenomen in het Kwaliteitsregister voor Paramedici. Hierdoor wordt in veel gevallen de behandeling van lymfoedeem (deels) vergoed door de zorgverzekeraar, afhankelijk van de polis.

Behandelingen

Intakegesprek

 30 minuten

Een intake bestaat uit een gratis en vrijblijvend gesprek en een analyse van de huid

Compressietherapie

30 minuten

Door speciaal verbandmateriaal met druk te verbinden en te bewegen, zorgt het ervoor dat het vocht in de arm of het been afneemt

Manuele lymfedrainage (MLD)

30 minuten

Met deze speciale massagevorm worden de lymfevaten in de huid handmatig aangezet tot extra vochtopname

Lymftaping

Tijdens de behandeling van MLD

De tape zorgt ervoor dat een gebied wat moeilijk te zwachtelen is, toch goed kan worden behandeld

Therapeutische elastische kousen (TEK)

30 minuten

Het dragen van TEK zorgt voor pijnverlichting volumevermindering voor oedeem