Acne, weg ermee!
22 augustus 2020 
1 min. leestijd

Acne, weg ermee!

We hebben er allemaal wel eens mee te maken (gehad), pukkeltjes in je gezicht. Altijd op een verkeerd moment, als je bijvoorbeeld een bruiloft hebt of er net een leuke date gepland staat. Ontzettend vervelend, maar als de pukkeltjes steeds ernstiger worden kan het duiden op acne. Maar wat is dat precies?

Wat is acne?

Acne is een veelvoorkomende chronische huidaandoening van de talgklierfollikel, waarbij verschillende kenmerken aanwezig zijn, zoals mee-eters en ontstekingen. Het komt veelal in het gezicht, borst, schouders en/of rug voor, omdat daar het grootste aantal talgklierfollikels aanwezig is. Daarnaast is de talgproductie verhoogd, huid is dikker geworden, waardoor de uitgang van de talgklierfollikels verstopt zijn. Het begint vaak op jonge leeftijd, maar kan doorgaan tot op oudere leeftijd.

Om acne te verminderen zijn verschillende behandelingen mogelijk.

Wat te doen tegen acne?

De verschillende mogelijkheden om acne te behandelen zijn, een diepte reinigende behandeling of een kuur van chemische peelingen. Voor acnelittekens is micro-needling erg effectief. Naast een behandeling zijn huidverzorgingsproducten voor thuisgebruik erg belangrijk. Om je hierin te helpen zou ik een intakegesprek adviseren. Zo kijken we naar je huid welke producten daar het beste bij passen en eventueel een behandeling.

Contact

Nog een aantal tips:

  • Maak je huid niet schoon met zeep. Zeep is erg agressief voor de huid. Het werkt averechts en verhoogt de kans op het ontstaan van meer ontstekingen.
  • Krab niet aan de onzuiverheden, dit om verergering en littekens te voorkomen. Laat dit over aan een huidtherapeut of gediplomeerd schoonheidsspecialiste.
  • Na elke wasbeurt een schone washand en schone handdoek gebruiken.
  • Het liefst geen synthetische kleding dragen.
  • Zorg dat de kleding niet te strak zit op plaatsen waar acne voorkomt.
  • Een acne-dieet bestaat niet. Evenwichtige voeding, rijk aan vitaminen en vezels draagt bij tot een gezonde huid.
  • Te veel zuivelproducten eten/drinken kan acne verergeren. Dit heeft te maken met de reactie van hormonen.
Reactie plaatsen