Wat gebeurt er in de huid bij huidveroudering?
12 augustus 2024 
1 min. leestijd

Wat gebeurt er in de huid bij huidveroudering?

Vanaf ons 25ste levensjaar begint de huidveroudering. Dit zie je niet gelijk maar gaat geleidelijk en je komt er niet onderuit. Iedereen heeft te maken met huidveroudering. Om huidveroudering goed te begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe de huid is opgebouwd en wat er verandert in de huid na mate je ouder wordt.

Huidveroudering kan worden gecategoriseerd in twee verschillende typen, namelijk huidveroudering vanuit de opperhuid of vanuit de lederhuid.

De huid bestaat uit drie lagen. Bovenste huidlaag is de opperhuid, daar op volgend de lederhuid en derde laag is het onderhuids vetweefsel.

De opperhuid die bestaat uit voornamelijk dode huidcellen en speelt een belangrijke rol in de bescherming van ons lichaam. Het vormt een barrière tegen waterverlies, ziekteverwekkers en fysieke schade. Wanneer we ouder worden wordt de opperhuid dunner. Door verdunning van de huid verslechterd deze barrière. Er ontstaat vochtverlies, slechtere wondgenezing, verminderde kwaliteit van de vaatwand en vergrootte kans op infecties. Daarnaast vertraagd de celvernieuwing, waardoor er (steeds) minder herstel plaatsvindt. De huid wordt kwetsbaarder en droger. 

Bij een jonge huid ziet de opperhuid er golvend uit, maar naarmate de huid ouder wordt, wordt de opperhuid steeds platter. Anatomisch gezien is de opperhuid al dunner dan de lederhuid.

De lederhuid heeft een vezelachtige structuur en bestaat uit dicht opeengepakte bundels van collageen. Collageen bestaat uit eiwitten en geven elasticiteit, stevigheid en veerkracht aan de huid. De fibroblasten produceren het collageen en bevinden zich rond de collageenbundels. Tijdens het ouder worden gaan zowel de collageenbundels als de fibroblasten veranderen. De collageenbundels zijn gedesoriënteerd en er ontstaat een verminderde collageenproductie. Met als gevolg dat de huid dunner en slapper wordt. 

Wil je een gezonde en goed functionerende huidbarrière, dan speelt de opperhuid de hoofdrol. Een chemische peeling kan hierbij helpen.

Wil je een volle en stevige huid? Denk dan vooral aan de lederhuid. Een behandeling met micro-needling stimuleert het collageen!

Maar weet ten alle tijden. Een gave, mooie en gezonde huid ontstaat tussen een juiste balans van een optimale werkende opperhuid en lederhuid!

Reactie plaatsen